HOE BEPAAL JE JE HAARTYPE?
November 24, 2021

HOE BEPAAL JE JE HAARTYPE?

Haarverzorging levert alleen goede resultaten op als deze specifiek is afgestemd op jouw haar. Als jij je haartype kent, kun je de juiste producten en behandelingen kiezen om je haar te verzorgen. Oké, de wereld van de haartypes is vrij complex, met verschillende manieren om de unieke textuur, het uiterlijk en het gevoel van je haar te beschrijven. Jouw haartype kan droog, dik, krullend en 3a tegelijk zijn. Klinkt dit allemaal als wartaal? Lees dan verder voor de volledige gids om je haartype te bepalen.


HAARTYPES

Er zijn vier haartypes: steil, golvend, krullend, en kroeshaar. Binnen deze texturen zijn er subtypes die je haartype nog verder specificeren. De subtypes die gaan van steil naar krullend, namelijk: 1a, 1b, 1c, 2a, 2b, 2c, 3a, 3b, 3c, 4a, 4b, en 4c. Elk nummer staat voor een van de vier haartypes: 1 is steil, 2 golvend, 3 krullend, en 4 krullend. Een illustratie van Mind Body Green geeft een beeld van deze haartypes:

 TEXTUUR

Je hebt de shampoos en conditioners met het label "voor fijn haar” wel eens in het schap zien staan, maar heb je je wel eens afgevraagd welke haardikte jij hebt? Sommigen mensen denken dat krullend haar of kroeshaar het dikste haar is, maar de waarheid is dat de drie texturen, fijn, medium en dik, voor iedereen uniek zijn. De textuur van jouw haar is de diameter van een enkele haar.

 


Fijn haar heeft de meest fragiele textuur. Het blijft niet goed in model zitten, komt gemakkelijk in de knoop en is vatbaarder voor beschadiging. Maar het is ook ongelooflijk zacht!

Medium haar wordt vaak verward met dik haar omdat het een hoge dichtheid op de hoofdhuid heeft. Het is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gestyled. Het wordt ook 'normaal' haar genoemd op stylingproducten om de populariteit van deze meest voorkomende textuur aan te geven.

Dik heeft de meest veerkrachtige haartextuur. Het houdt een stijl onberispelijk vast, verdraagt hitte en chemicaliën het best en is over het algemeen minder gevoelig voor breuk dan fijn of medium haar. Dik haar wordt ook wel 'stug' haar genoemd omwille van de dikte per haartje; het lijkt vaak alsof mensen met dik haar vaak meer haar hebben.


ZORGEN

Elk haartype en elke haartextuur heeft zijn unieke problemen die gebaseerd zijn op de haargeschiedenis van de persoon, het klimaat waarin hij/zij leeft en iemand zijn levensstijl. De belangrijkste punten van zorg zijn droog haar, vettig haar, gekleurd haar en beschadigd haar. Jouw haartype kan in een aantal verschillende categorieën vallen, zoals gekleurd en droog.

Droog haar heeft baat bij vochtinbrengende producten zoals OLAPLEX Nº.5, Nº.6, Nº.8, en de professionele OLAPLEX 4-IN-1 behandeling. Voor elk haartype is het herstellen van de zwavelbruggen essentieel, vooral voor gekleurd en beschadigd haar.

Het identificeren van jouw haartype, textuur en bijkomende problemen brengt je dichter bij gezond, glanzend haar omdat je hiermee gericht de producten kan uitkiezen die aansluiten bij jouw haartype. Het kan je ook helpen om keuzes in je levensstijl en routine te begrijpen die de gezondheid van je haar beïnvloeden. Om een vliegende start te maken met een haarroutine die perfect bij jou past, bezoek je je lokale OLAPLEX gecertificeerde stylist om samen een haarverzorgingsplan te creëren!

Related Hair Stories